Vortex gillar att dra inspiration från naturens egna lekplatser. Barn och vuxna har hela tiden kunnat spela spel i naturen och därmed upptäcka och uppleva element som bidrar till social, känslomässig och kognitiv utveckling.

 

Naturlekplats

En gång i tiden … Då var naturen den enda lekplatsen vi någonsin behövde. Och det är där ute, i Mother Nature själv, att Vortex har hittat inspiration och filosofi för den spännande designen och de många spelalternativen som är inbyggda i begreppet Water Journey®.

Att hitta små fina stenar på vattnet, hoppa från sten till sten, springa längs en flod eller stänka glatt runt i en liten sjö – vi kommer säkert ihåg alla spännande upplevelser i barndomsuniverset. På naturens lekplats kunde vi påverka elementen själva och skapa vår egen lilla värld med lek. Som barn som var nedsänkt i naturen lärde vi oss mycket om lek och allt gav oss en djupare förståelse för hur världen runt oss är och fungerar.

Inte mycket kunde stimulera oss mer och bättre än de former och strukturer som naturen gav oss. Och av alla de många möjligheterna och elementen hade vattnet den starkaste attraktionen: sprutning, hällning, stänk och påfyllning av skopor och krukor.

Vi människor älskar vatten – de många känslorna av vatten, de många texturerna och de många spelen och upphetsad gnäll och grin – vattnet berör oss och berör också vår fantasi.

 

En fråga om tillgång

Nu när vi som vuxna har haft egna barn vill vi att de ska lära sig och utforska utifrån samma naturupplevelser som vi själva hade som barn.

Men för många av våra stadsbyggare kräver kontakten med naturen halvlång körning och rymd i kalendern, och därför är det ofta bara en gång och bara en sällsynt tid i mellan allt annat vi också måste nå att vi går av.

Dessutom kan uppenbara faror som tvivelaktig vattenkvalitet, tillgänglighetsfrågor och liknande göra det svårare för nya generationer att utforska naturvatten säkert och på egen hand.

Som svar på detta moderna ”naturunderskott” har många arbetat med att skapa vattenspel i säkra och lättillgängliga miljöer. Och ofta ser vi växter för vatten, där du har försökt återställa möjligheten att få tillgång till naturliga interaktioner med vatten, men inte riktigt komma till slutet.

 

En ”naturlig” lösning

Ett stort antal vatten lekplatser installerade och hittade runt innehåller några element i de många möjligheterna med vatten, men saknar ofta mycket viktiga funktioner och detaljer.

Spela i naturen engagerar oss eftersom vi måste hitta och vara aktiva. Förr i tiden var vi tvungna att hitta ett löv från ett träd och skicka det av med en ström av vatten. Med kvistar och leror var vi tvungna att göra dammar och hinder, och med vattnet kunde vi få spännande saker att hända. Ändlös spel och fascination.

Specialisterna från Vortex har arbetat hårt för att utveckla och återställa samma dynamiska och spännande element som med det naturliga i naturen. Det har blivit Water Journey® produktlinjen. Totalt 4 olika versioner av Water Journey® är för småbarn och erbjuder och visar vatten som rör sig nästan som i naturen – det flyter, flyter och böjer sig till något nära oändliga kombinationer. Och barnen älskar det och kan fortsätta spela länge. Ganska som i ”de goda gamla dagarna”.

Water Journey® är inspirerad av naturliga strömmar, källor, vattenfall och vattenkaskader, som tillsammans erbjuder många olika lekelement och förändras ständigt när barnen samverkar med de olika delarna av anläggningen. Dessa växter är mestadels för småbarn, men lockar ofta alla åldersgrupper, eftersom de många möjligheterna lockar och upphetsar alla.

För att det är noll djupt, kan föräldrarna låta barnen gå löst och sorglöst se deras barn leka, samarbeta, tävla, lösa problem och lära sig något nytt, eftersom Water Journey® närmar sig de naturliga och nyfikna instinkterna, precis som det stora naturliga Världen gör det.

Och barnen reagerar med djupt engagemang, längre lekstid och stora leenden …

 

Danmarks nationella akvarium, Den Blå Planet, har en Water Journey®

 

 

XXXXX